Tarım ve Hayvancılık

Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir? 2023

Son dönemlerde yeni iş kurmak isteyenlerin en çok talep gösterdiği sektörlerden biri de mantar yetiştiriciliğidir. Mantar yetiştiriciliği kazancı iyi olan ve kısa zamanda ürün almanıza olanak sağlayan bir iştir. Evde mantar yetiştirmek isteyenler için poşette mantar yetiştiriciliği güzel bir alternatiftir. Profesyonel olarak bu işi yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konular; 1 ton mantar kompost fiyatı 2022 ve kültür mantar üretim tesisi projesinin nasıl yapılacağıdır. KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu ve mantar yetiştiriciliği kazancı ile ilgili tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği son dönemlerde oldukça popülerdir. Bu işe başlamadan önce zehirlenmeler sebebiyet veren durumlar, türler tam olarak araştırılmalıdır. Mantar türlerinin doğada kendiliğinden yetişmesi oldukça kolaydır. Bu nedenle mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin mümkün olduğunca bu doğal koşulları sağlaması gerekmektedir. Seçilecek mantar türünün üretim maliyetinin düşük, getirisinin yüksek olması önemlidir. Devlet mantar yetiştiriciliği için çeşitli destekler sağlamaktadır.. Bazı bankalar da 30.000 TL’ye kadar mantar yetiştirme kredisi vermektedir.

Bu işi profesyonel olarak değil de kendi ihtiyaçları için yapmak isteyenler evde mantar yetiştirebilmektedirler.

Profesyonel olarak mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler gerekli ortamı hazırlamalıdır. En çok yetiştirilen mantar türleri şunlardır:

  • Kültür Mantarı (Şapkalı mantar)
  • İstiridye Mantarı
  • Trüf Mantarı

Mantar Yetiştiriciliği İçin Kaç Para Sermaye Lazım?

Bu işe başlamak için net bir alt ve üst sınır belirlemek doğru olmayacaktır. Kaç metrekarelik alanda üretim yapacağınız, seçtiğiniz tesis tipi bunda etkilidir.

Tünel ve çadır sistemi kullanarak üretim yapmak isterseniz, kurulum fiyatı 20.000-40.000 TL aralığında olacaktır.

Sıfırdan mantar üretim tesisi kuracaksanız minimum 40-50 bin TL bütçe ayırmanız gerekmektedir. Bu maliyete yer kirası dahil değildir. Seçeceğiniz bölgeye göre bu miktar değişecektir.

Yeterince sermayeniz yoksa devlet tarafından verilen teşviklere ya da banka kredilerine başvurmak mantıklı olacaktır.

Mantar Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?

Mantar yetiştiriciliği riski az bir iş gibi gözükse de aslında durum öyle değildir. Doğru koşulları sağladığınız ve kontrollü olarak ilerlediğiniz sürece mutlaka kar edersiniz. Aksi takdirde kar etmek mümkün olmayacaktır.

Paketli mantarın reyonlardaki kilogram fiyatı 10-12 TL arasında değişmektedir. Fakat ürün toptancılara satılırken bunun yarısı kadar bir miktar alınmaktadır.

Bu bilgileri dikkate alarak kaba bir hesap yapalım.

Üretilen mantar miktarıMantarın toptancılara satış fiyatı (Kg)Toplam kazançGiderlerMantar satışından elde edilen toplam kar
  7,5 ton  6 TL  6×7.500=45.000 TL9.000 TL kompost 4.000 TL elektrik 2.000 TL diğer giderler (işçilik dahil değil)  30.000 TL

Bu hesaplama 2022 yılı mantar yetiştiriciliği için alınan ortalama fiyatlara göre hesaplanmıştır. Bilgilendirme amaçlıdır.

Kendi yerinizde üretim yapıyorsanız; 7,5 ton mantar üretiminden yaklaşık 30.000 TL kar elde edebilirsiniz. Eğer kiraladığınız bir tesiste üretim yapacaksanız bu miktar 9-10 bin TL’ye kadar düşecektir.

1 Ton Mantar Kompost Fiyatı 2022

Mantar kompostları tonlar halinde satıldığı gibi, hobi olarak yetiştirmek isteyenler için kilogramlık paketler halinde de satılmaktadır.

Kilogramlık paketler halindeki mantar kompostlarını alabileceğiniz internet satış siteleri Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor, N11, Miselcim ve Hayger’dir.

İstiridye mantar kompostunun 5 ton fiyatı yaklaşık 4-5 bin TL’dir.

1 Ton Komposttan Ne Kadar Mantar Alınır?

%20-25 oranında bir üretim kapasitesinden bahsetmek doğru olacaktır. Ortalama olarak 3-4 ton komposttan 1 ton mantar elde edebilirsiniz.

Evde Mantar Yetiştiriciliği

Evde hobi olarak mantar yetiştirmek isteyenler için hazırlanmış birçok hazır kit bulunmaktadır. Bunları online alışveriş sitelerinden temin ederek evinizde kolaylıkla mantar üretebilirsiniz.

Hazır kit kullanmak istemeyenler aşağıda anlattığımız poşette mantar yetiştirme yöntemini kullanarak mantar üretimi yapabilirler.

 Poşette Mantar Yetiştiriciliği

Bu yöntemle mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler genellikle istiridye mantar türünü tercih etmektedir. Poşetin içine ilk olarak talaş serilir. Sonrasında misel denilen mantar tohumları serpilir. Poşet tam olarak dolana kadar aynı işlemler sırasıyla tekrarlanır. İlk mantarınızı elde etmeniz için yaklaşık bir ay geçmektedir. Bu süre içinde fısfıslama yöntemi ile sulama yapmanız gerekmektedir. Ürünlerinizi aldıktan sonra 2-3 ayda bir yeniden poşet yöntemini uygulamanız gerekir. Aynı düzenekten sürekli ürün almanız mümkün olmayacaktır.

Kültür Mantarı Nasıl Üretilir?

Kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak için dikkat etmeniz gereken noktalar;

  • Havalandırma,
  • Isı yalıtım sistemi,
  • Ortamın nemidir.

Kompostun içinde yer aldığı poşet ya da delikli kap çok az ışık alan bir yerde tutulmalıdır. Üzerinde bulunan delikler aracılığıyla her gün fıs fıs yaparak sulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. 20 gün tamamlandıktan sonra günlük 8-10 saat güneş ışığına maruz bırakabilirsiniz. Güneş ışığı alan mantar kompostunun her zaman nemli kalmasına özen göstermelisiniz. Ürün almanız için yaklaşık 30 günlük bir sürenin tamamlanması gerekmektedir.

Kültür Mantar Üretim Tesisi Projesi

Büyük bir mantar üretim tesisi projesi yürütmek istiyorsanız, bu konuda hizmet vermekte olan profesyonel firmalarla görüşmeniz fayda sağlayacaktır.

İş hakkında yeterli bilginiz ve tecrübeniz olmadığı için başlangıç aşamasında yapacağınız herhangi bir küçük hata bile ilerleyen aşamalarda büyük maddi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir.

Orta ölçekli bir kültür mantar üretim tesisi projesine 50-100 bin TL bütçe ayırmanız yeterli olacaktır.

Çadırda Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti

İlk olarak çadır sistemi kurdurmanız gerekmektedir. Ya da özel olarak üretilmiş olan çadırlardan da faydalanabilirsiniz. Profesyonel bir iklimlendirme sistemine, su motoruna, havalandırma sistemine, elektrik ünitesine ve dijital tartılara ihtiyacınız olacaktır.

Tercih edeceğiniz çadır brandasının sertifikasının olmasına mutlaka dikkat ediniz. Aksi takdirde ucuza mal ettiğinizi düşündüğünüz bu ürün kısa zamanda işlevini yerine getirmemeye başlayacaktır.

Mantar çadırlarının maliyeti metrekareye göre değişkenlik göstermektedir. Mantar üretimi için gereken demirbaşlar ve kompost ücretleri de dahil olmak üzere 100 m2 büyüklüğündeki bir alan için yapacağınız toplam harcama 30-55 bin TL aralığında olacaktır.

İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde kültür mantarından sonra en çok üretimi yapılan mantar çeşidi istiridye mantardır. Bu mantar çeşidi ismini istiridyeye benzeyen şeklinden almıştır.

İstiridye mantar yetiştirmek için 3 önemli faktöre dikkat etmek gerekir. Bunlar:

  • Ortam nemi
  • Kompost kalitesi
  • Ortam ısısı

Ortamın nem oranı yaklaşık %70 olmalıdır.

Kullanılacak kompostun %50 sinde kuru madde, %2-5 oranında ise istiridye mantarı miseli(tohumu) bulunmalıdır.

Karanlık ve 22-24 derece aralığındaki bir sıcaklıkta muhafaza edilmelidir.

İstiridye Mantar Üretim Tesisi Maliyeti

Ortalama demirbaşlar kullanılarak üretilecek 100 metrekare istiridye mantar üretim tesisi için yaklaşık 60-110 bin TL gözden çıkarılmalıdır. Bu rakamlara kompost bedelleri dahil değildir.

Yatırım aşaması zorlu olsa da kazancı oldukça yüksektir. 100 metrekarelik bir alanda yapacağınız üretimle bir ayda 10-15 bin TL kazanç elde edebilirsiniz.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 Besin değeri çok yüksek olan bu mantar türünün %9’u protein, %8’i ise mineraldir. Dünyada kara elmas olarak da bilinmektedir.

Onlarca çeşidi olmasına rağmen en çok yetiştirilen trüf mantarı türleri:

  • Yazlık siyah trüf
  • Kışlık siyah trüf
  • Bianchettodur.

Trüf mantarı üreticiliği yapmak isteyenlerin sabırlı olması gerekmektedir. Bunun sebebi 5 yıl sonunda hasat yapılabilmesidir.

Kireçli topraklarda ve -10 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda bu mantar türünü başarılı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan trüf mantarı bahçe tesisi fizibilite raporu ve yatırımcı rehberinde yer verilen 1.000 dekarlık trüf mantarı bahçesi projesindeki maliyetler şöyledir:

  • 1 yıllık işletme gideri:65.810 TL
  • Proje yılı: 2022
  • Yatırım tutarı: 695.500 TL
  • Net nakit akışı: 13.593.030 TL
  • 1 yıllık işletme geliri: 83.333 TL
  • Fayda/masraf: 4,11
  • İç karlılık oranı: %60
  • Mali rantabile: %215
  • Yatırımın geri ödeme süresi: 9 sene

Mantar Yetiştiriciliğinde Devlet Teşviki

Gittikçe popülerleşen bu iş kolu için devlet tarafından birçok teşvik verilmektedir. Bunlardan bazıları:

  • Genç Çiftçi Projesi kapsamında 18-40 yaş arasındaki girişimcilere 30.000 TL destek verilmektedir. Bu destek sadece kültür mantarı yetiştiriciliğini kapsamaktadır.
  • Mantar üretimi yapmak isteyen kişilere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu aracılığıyla %25 ve %65 oranında hibe verilmektedir. Verilecek hibe miktarı, yatırım giderleri göz önünde bulundurularak hesaplanır.
  • KOSGEB tarafından 50.000 TL destek verilmektedir. Bunun için Halk Eğitim Merkezleri, Tarım Müdürlükleri ya da dernekler tarafından açılan eğitimlere katılıp sertifika almak şarttır.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu 2022 senesinde de KOSGEB tarafından mantar yetiştiricilerine hibe verilmektedir. Bunun için verilen eğitimler İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezlerinin ortaklaşa çalışmalarının sonucudur.

Bu kurslara katılan kişiler eğitim aldıkları her gün için 28-85 TL arasında harcırah almaktadır.

Bu kurslar İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde sık sık açılmaktadır. Yeterli katılım oranı sağlandığı takdirde diğer şehirlerde de açılmaktadır.

Halk Eğitim Merkezi Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu

Bu kurslar için başvurular e-devlet üzerinden alınmaktadır. Başvuru için izleyeceğiniz adımlar şunlardır:

  • Milli Eğitim Bakanlığı e-yaygın sistemi web sitesini açın.
  • Ekranın sağ üst kısmında bulunan “e-devlet giriş” kısmına tıklayın.
  • Şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile sisteme giriş yapın.
  • MEB e-yaygın menüsünden “Kurs Ön Başvurusu Yap” seçeneğini seçin.
  • Kursa katılmak istediğiniz il ve ilçeyi seçtikten sonra arama butonuna tıklayınız.
  • Karşınızda açılan listeden “Mantar Yetiştiriciliği Kursu”nu seçin.
  • Eğer kurs listede yer almıyorsa “kurs açılış talebi” kısmından talebinizi iletebilirsiniz.

İşkur Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu

İşkur meslek edindirme kurslarından birisi de mantar yetiştiriciliğidir. Kurs süresi toplamda 38 gün (384 saat).

Bu kurs için 2 farklı grup mevcuttur. İlk grup sabah 08:00-13:40 arasında; ikinci grup ise 14:00-19:40 saatleri arasında eğitim almaktadır.

Kurslara katılım için minimum yaş sınırı 18, maksimum ise 65’tir.

Kursa katılabilmek için aranan şartlar şunlardır:

  • İşkur kaydı
  • Kurs başvurusu yapıldığı sırada sigortalı olarak çalışmıyor olmak
  • Kursla alakalı kurallara dair taahhütnamenin kabul edilmesi

Kursiyerler, işsizlik maaşı almıyorlarsa kursa geldikleri her gün için 85 TL ödeme almaktadır. İşsizlik maaşı alan kursiyerlerde ise bu rakam 28 TL olarak belirlenmiştir.

Mantar Yetiştiriciliği Kredisi Veren Bankalar

Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar için birçok marka kredi vermektedir. Bu bankalardan bazıları;

  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Halkbank
  • Garanti Bankası
  • Vakıfbank
  • Denizbank
  • TEB

Mantar İşi Riskli Mi?

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin aklını en çok kurcalayan soru “Mantar işinden zarar eden var mı?”dır.

Her girişimde olduğu gibi mantar işi de oldukça risklidir. Ürün alamadığınız dönemlerde ciddi maddi kayıplar söz konusu olabilmektedir. Ya da fazla ürün elde edip müşteri bulamadığınız zamanlarda elinizde kalan mantarlar da kayıp olacaktır.

Bu sebeple müşteri kitlenizi tahmin etmeniz ve buna göre adımlar atmanız gerekmektedir. Ayrıca ısı, nem kontrollerini belirli aralıklarla yapmanız önemlidir.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklam engelleyicinizi kapatarak giriş yapabilirsiniz.