Bakan Şimşek: Enflasyonda hızlı düşüş olacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Gazetesi Küresel Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı önemli açıklamalarla Türkiye ekonomisinin geleceğine dair beklentilerini paylaştı. Özellikle enflasyonla mücadeledeki kararlılığı vurgulayan Bakan Şimşek, gelecek dönemde enflasyonda hızlı bir düşüş yaşanacağını öngördü. Bu beklenti, ekonomik programın işleyişi ve dışsal faktörlerin etkisiyle şekilleniyor.
Enflasyonda Hızlı Düşüş Beklentisi ve Temel Dinamikler
Bakan Şimşek’in açıklamalarının odak noktasında, enflasyonda beklenen “hızlı düşüş” yer alıyor. Bu iyimser tahminin temelinde, özellikle gıda enflasyonundaki baz etkisi yatıyor. Şimşek, geçtiğimiz Ağustos ve Eylül aylarında gıda fiyatlarındaki artışın zirai don ve kuraklık gibi doğal afetlerden kaynaklandığını, bu dönemdeki yükselişin 20 yıllık ortalamaların üç katına ulaştığını belirtti. Gelecek yıl benzer bir kuraklık yaşanmaması durumunda, yüksek baz etkisiyle gıda enflasyonunda belirgin bir düşüşün görüleceği ifade edildi.
Enflasyonun diğer bileşenlerine de değinen Bakan Şimşek, kira ve eğitim gibi kalemlerdeki katılığı kabul etmekle birlikte, iddia edildiği kadar ciddi bir sorun olmadığını ve bir yıl öncesine göre düşüş eğilimi olduğunu vurguladı. Bu değerlendirme, genel dezenflasyon sürecinin devam edeceği yönündeki inancı güçlendiriyor.
Ekonomik Programın Yol Haritası ve Makroekonomik Gelişmeler
Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin uyguladığı ekonomik programın şu anda ikinci evresinde olduğunu ve hem iç hem de dış koşullarla test edildiğini dile getirdi. Şimşek, bazı makro göstergelerin henüz istenilen seviyede olmasa da genel bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Programın üçüncü evresinin Haziran 2026’da tamamlanmasıyla fiyat istikrarının sağlanması ve yapısal dönüşümün tamamlanması hedefleniyor. İç ve dış öngörülemeyen gelişmelere rağmen dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve son aylarda görülen yüksek enflasyonun programı bozmayacağını ifade etti.
Ekonominin diğer önemli başlıklarına da değinen Bakan Şimşek, altın hariç cari açık sorunumuzun kalmadığını ve Türkiye’nin rezerv yeterliliğini sağladığını müjdeledi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının Aralık sonunda sonlanacak olması ise, ekonomi üzerindeki büyük bir riskin ortadan kalkması olarak değerlendirildi. Vergi artışlarının ise hedef enflasyonun altında belirlenmeye çalışılacağını ve Merkez Bankası’na destek verileceğini ekledi. Tüm bu gelişmeler ışığında, reel ekonomi için en kötünün geride kaldığı mesajını verdi.
Sonuç
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçse de, belirlenen yol haritası doğrultusunda ilerlediğini gösteriyor. Enflasyonda beklenen hızlı düşüş, özellikle gıda fiyatlarındaki baz etkisi ve iklim koşullarının olumlu seyretmesiyle desteklenecek. Ekonomik programın aşamalı olarak uygulanması, KKM gibi risk unsurlarının bertaraf edilmesi ve makroekonomik dengelerdeki iyileşmeler, geleceğe yönelik temkinli bir iyimserlik sunuyor. Bakan Şimşek’in vurguladığı gibi, dezenflasyon süreci kararlılıkla devam edecek ve Türkiye ekonomisi, yapısal dönüşüm hedefleriyle daha istikrarlı bir döneme doğru ilerleyecektir.
Yorum gönder