Tarım ve Hayvancılık

Çiftçiye En Çok Kazandıran Tarım Ürünleri 2023 (En Karlı Tarım Yatırımları)

Çiftçiye en çok kazandıran tarım ürünleri arasında geleceği parlak tarım sektöründe gerçekleştirilecek faaliyetler yer alır. İnsanların doğası gereği beslenme alışkanlıkları her daim sürmekte ve gıdasız bir dünya düşünülememektedir. Bu yüzden tarımın önemi oldukça büyüktür. Hibe ve kredi destekleriyle tarıma yatırım yapma fırsatı vatandaşlara sunulmakta, hali hazırda tarımla uğraşan kişilere de sektör destekleri verilmektedir. Çiftçiye en çok kazandıran tarım ürünleri arasında bambudan safrana, haşhaştan altın çileğe kadar birçok ürün bulunur.

En Çok Kazandıran Tarım Ürünleri 2023

Hibe veya krediye sahip olup ya da kendi imkânlarınız ile tarım faaliyetlerinizi sürdürecek durumunda olup en çok kazandıran tarım ürünlerini arıyorsanız, aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:

  • Altın Çilek
  • Kinoa
  • Şerbetçi Otu
  • Haşhaş
  • İstiridye Mantarı
  • Kamkat
  • Şakayık Çiçeği
  • Siyah Sarımsak
  • Trüf Mantarı
  • Bonsai Bitkisi
  • Guave Meyvesi
  • Söğüt
  • Bambu
  • Safran
  • Odunsu Süs Bitkileri
  • Stevea
  • Japon Akçaağacı
  • Süs Bitkileri

Altın Çilek

Görüntüsü çeri domatese benzetilen altın çilek, vitamin yönünden zengin olup tatlı bir bitkidir. Faydaları arasında sindirim sistemine ve şeker hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Hem kuru olarak hem de taze olarak tüketilebilmektedir. En çok kazandıran tarım ürünleri içerisinde yer alan altın çilek, kimyasal ürünleri sevmediği için kullanılan gübrenin bile doğal olması gerekmektedir.

Altın çileğin 100 gramı genellikle 15 TL’ye satılmaktadır. Kilosu ise 150 TL’ye denk gelmektedir. 100 kg altın çilekten elde edilen kazanç yaklaşık 15.000 TL’yi bulmaktadır.

Kinoa

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz, beslenme uzmanlarının diyet listelerinde mutlaka bulunan kinoa, karlı tarım ürünlerindendir. Besin değeri yüksek olan bu besini et yemeyen kişiler protein değeri yüksek olduğu için sıklıkla tercih etmektedir. Yılda bir kez üretimi yapılabilmekte ve çiçek açtıktan sonra ürün vermektedir.

Kinoa, kuzey iklimine daha elverişlidir çünkü serin havaları seven yapısı vardır. Boyu hızlı büyümesine rağmen çiçek açmadan hasat edilmemektedir. Ayrıca sadece tahıl olarak da değil yaprakları da kullanılmaktadır. Genellikle 20 adet saptan yaklaşık 1 kilo tahıl elde etmek mümkündür. Kabaca hesap yapıldığında, 400 TL – 500 TL dönüm maliyeti olduğunda, bir dönümden 600 kg kadar ürün elde edilmektedir. Kilosu 30 TL ile 40 TL arasında değişebilmektedir. Bu da yaklaşık 500 kg satıldığında, 15.000 TL ile 20.000 TL gelir demektir.

Şerbetçi Otu

Çiçekli bir bitki olan şerbetçi otu, vitamin ve mineral yönünden zengindir. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. İdrar söktürücü, kanserden koruyucu, sindirime yardımcı olma gibi özellikleri bulunur. Kozmetik sektöründe dahi kullanılmaktadır. Çay olarak da demlenebilmekte ve stres ve baş ağrısına iyi gelmektedir.

Şerbetçi otunun dönümünden yaklaşık 7.000 TL ile 8.000 TL arasında gelir elde edilebilmektedir.

Haşhaş

Ülkemizde haşhaş üretimi uzun yıllardır yapılmaktadır. Yazlık ve kışlık olarak yılda iki defa ekilebilen haşhaşın tohumu, serpme şeklinde yapılmakta ve dekar başına 1 kg tohum yeterli gelmektedir. Çimlenme için sulama yapılması gerekmektedir ve verimi artırmak amacıyla sulama sayısı artırılabilmektedir. Fakat haşhaş üretimi yapmak için gerekli izinleri almak şarttır. Çiftçi kayıt sistemine üye olunmalı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden izin alınmalı ve 18 yaşından büyük olunmalıdır.

Haşhaşın birçok yararı bulunmaktadır ve ilaç endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Haşhaş için belirlenen fiyat, kg başına 11 TL’dir. Bu fiyat, her yıl değişmekte ve açıklanan tutarlar farklılık göstermektedir. Bir dönüm kazancı yaklaşık 11.000 TL’ye denk gelmekte ve haşhaşın kilosu 40 TL’den satılmaktadır.

İstiridye Mantarı

İstiridye mantarının türlü yararı bulunmakta, yüksek protein içeriği ile kırmızı etle yarışmaktadır. Sıcaklık ve nemli ortamı sevdiği için, bu koşulları yarattığınızda rahatlıkla istiridye mantarı yetiştirebilirsiniz. Üretim için ise en az 200 metrekare bir alana sahip olmalısınız.

İstiridye mantarının kilosu yaklaşık 10 TL’ye satılmaktadır ve 300 kg ürettiğiniz istiridye mantarından yaklaşık 3.000 TL gelir elde edersiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mantar Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Japon Akçaağacı

Para kazandıran ürünler arasında olan Japon akçaağacı, küçük çaplı bir ağaç türüdür ve küçük saksılarda yetiştirilebilmektedir. Sabırlı üreticilerin yetiştirmeyi tercih ettiği bu üründen yüksek gelir elde edilebilmektedir. Japon akçaağacının olgunlaşma süresi sonbahar mevsimini bulmaktadır. Japon akçaağacının fiyatı ise 380 TL’den başlamaktadır ve boyutuna göre bu fiyat artmaktadır.

En Çok Para Kazandıran Meyve ve Sebzeler

En çok para kazandıran meyve ve sebzeler kazancını artırmak veya yeni kazanç yolları aramak isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Para yapan meyveler, para kazandıran sebzeler listesi aşağıda yer almaktadır:

  • Mantar: Sadece 5 hafta gibi kısa bir sürede yetiştirilebilen mantarlar, kar getiren ürünler arasındadır. Mantarlar toplandıktan sonra uzun süre dayanmadıkları için yerel yetiştiriciler avantajlıdır.
  • Ginseng: Ginseng, yavaş büyüyen tıbbi kökü için yetiştirilen bir üründür. İki ana türü bulunur ve her iki tür de geleneksel tıpta uzun yıllardır kullanılmaktadır.
  • Çeri Domates: Küçük bir bahçede çeri domatesleri yetiştirerek yüksek verim elde edebilirsiniz.
  • Soya Fasulyesi: Soya fasulyeler, karlı ve kazançlı ürünlerdendir.
  • Kuşkonmaz: Yetiştirmek sabır işi olsa da kuşkonmaz üretmek karlıdır.

En Karlı Ürünler

En karlı ürünler için örnekler şunlardır:

  • Lavanta: Gıda aromalarında, ilaçlarda, kokularda ve daha birçok alanda kullanılan lavanta, kazançlı tarım ürünleri arasındadır.
  • Bambu: Günümüzde oldukça popüler olan ve gerek peyzaj alanında gerekse saksı bitkisi olarak kullanım alanlarına sahiptir. Hızlı büyüme özelliği sayesinde kısa sürede çok fazla ürün üretilebilmektedir.
  • Guava Meyvesi: Hem kişisel bakım ürünlerinde hem de yiyecek olarak kullanılan Guava meyvesi, karlı ürünler arasında yer almaktadır.
  • Bonsai Bitkileri: Süs bitkileri arasında olan Bonsai bitkileri, son dönemlerde popülerliğini korumaktadır. Kökleri yapay olarak normal boyutuna ulaşmasını engelleyecek şekilde sınırlandırılmıştır.
  • Kişniş: Büyümek için geniş alana ihtiyaç duymayan ve popüler bitkiler arasında yer alan kişniş, eşsiz bir tada sahiptir. Sindirime yardımcı olduğu için de tıbbi firmalar tarafından yoğun talep görmektedir.
  • Şakayık Çiçeği: Yavaş büyüyen bir bitki olmasına rağmen kazanç sağlamanıza fayda sağlayacak olan Şakayık çiçeği, çiftçiye en çok kazandıran tarım ürünleri arasında yer almaktadır.
  • Fesleğen: Birçok yemekte kullanılan, kokusuyla kendisine hayran bırakan fesleğeni, iç mekânlarda ya da bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Sıcak ve nemli ortamlarda büyüyen fesleğeni, marketlere, çiftçi pazarlarına, gıda üreticilerine ve daha birçok yere satabilirsiniz.
  • Safran: Safran, dünyadaki en pahalı mahsuldür. Safran, çiğdem bitkisinden gelen stigmalardan (çiçeğin polenle filizlenen kısmı) yapılır. Yarım kilo kurutulmuş safran üretmek için yaklaşık 75.000 çiçek gerekmektedir.
  • Frenk Soğanı: Diğer bitkilerle karşılaştırıldığında dayanıklı olan Frenk soğanı, genellikle garnitür olarak kullanılmaktadır.
  • Mor patates: Tadı ve görüntüsü alıştığımız patates görüntüsünden farklı olan mor patates, vitamin ve antioksidan özellikleri açısından popüler olmaya başlamıştır.
  • Trüf Mantarı: Ağaçların yaş kısımlarından yetişen bir ürün olan Trüf mantarı, yemeklerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Sulama Gerektirmeyen Tarım Ürünleri

Çiftçilerin ekinlerinin verimi için belirli aralıklarla sulama yapması gerekmektedir. Tohum, makine, su masrafı derken giderler artmakta, çiftçinin geliri de bu doğrultuda azalmaktadır. Çiftçiler, su masrafından kurtulmak için sulama gerektirmeyen tarım ürünleri araştırmasına girmektedir. Bu ürünler arasında şunlar bulunur:

  • Lavanta
  • Sarımsak
  • Badem
  • Goji berry
  • Bonzai bitkiler
  • Goumi

Susuz Tarım

Susuz tarım, sulama olmadan ürünlerin mevsimsel yağışların insafına bırakılmasını içermekte ve kuraklıkla karşı karşıya kalan coğrafyalarda çeşitli susuz tarım yöntemlerine başvurularak uygulanan tarım yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Susuz tarımda bitkiler, gerekli su ihtiyacını topraktan almaktadır. Üzüm ve zeytin yetiştiricileri yıllardır susuz (kuru) tarım yöntemini uygulamaktadır. Fakat kuru tarım, coğrafi sınırlamalara sahiptir.

Sulu Tarım Ürünleri

Sulu tarım, yıllık yağış miktarı düşük olan (500 mm’nin altında olan), yağış oranı düzensiz ve dağınık olan kuru tarım alanlarında yapılabilecek bir sistemdir. Sulu tarımda nadasa gerek kalmamaktadır çünkü sulama yapılarak istenilen nem miktarına ulaşılabilmektedir.

Sulu tarım ürünleri arasında patates, mısır, fasulye, buğday, kolza, susam yolca ve ayçiçeği gibi mahsuller bulunur. Akdeniz Bölgesinde ve Orta Anadolu’da sıklıkla sulu tarım yöntemi kullanılır.

Nemli Tarım

Yıllık yağış miktarı 750 mm2nin üzerinde olan ve yağış dağılımı düzenli olan bölgelerde nemli tarım yapılmaktadır. Nemli tarımda, buharlaşma oranı fazla olmalıdır ve bu uygulamada sulama yapılmamaktadır. Kimi zaman suyun eksikliğinin yanı sıra suyun fazlalığı sorun yaratabilmektedir. Nemli tarım ürünleri arasında kivi, kara lahana, çay, fındık gibi mahsuller bulunur ve genellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bu uygulama kullanılmaktadır.

En Karlı Tarım Yatırımı: Topraksız Tarım

Topraksız tarım, en karlı tarım yatırımı alanı arasında bulunan ve tohumun su içinde büyümesiyle toprağa gereksinim duyulmadan ürün elde edilmesini sağlayan bir uygulamadır. Başka bir ifadeyle topraksız tarımda kokopit, perlit ve kaya yünü gibi maddeler toprak görevini görmektedir. Bitkiler kökleri ile bu maddelere tutunmaktadırlar ve gelişim göstermektedirler.

Geleceği parlak olan topraksız tarım, şimdilik çok yaygın değildir fakat tarım alanlarının azalmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda çokça başvurulacak olan tarım yöntemleri arasında olacağa benziyor.

Tarımsal Yatırımlara Hibe Desteği

 Çiftçilerin sıklıkla başvurduğu ve ilgili kurum ve kuruluşların duyurularını yakından takip ettikleri hibe destekleri, tarımsal faaliyetlerini sorunsuz şekilde yürütmek isteyen kişilere finansman desteği sağlamaktadır. Bu finansman destekleri sayesinde tarımsal faaliyetlerin ekonomik sıkıntılardan dolayı aksamaması hedeflenmektedir. En karlı tarımsal ürünler için hibe desteklerine başvuran üreticiler, hibe projelerinden yararlanarak ekonomik sıkıntıları geride bırakmayı amaçlamaktadırlar.

Çiftçilere verilen hibe destekleri arasında mazot desteği, ahır desteği, ekipman desteği gibi destekler bulunmaktadır. Hibe projelerinde belirtilen alanlara göre %50 hibe verilmektedir. Bu destekler genellikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmekte ve çiftçilere finansman desteği sağlanmaktadır.

Tarımsal yatırımlara hibe desteği arasında tarımsal sulama hibe destekleri yer almaktadır. Tarımsal sulama hibe destekleri 2023 için ayrılan ödenek geçmiş yıllar ile karşılaştırıldığında %2,4 oranında artış göstereceği tahmin edilmektedir.  Kuraklığın artması nedeniyle sulama hibe desteklerine talep yoğunlaşmıştır. Destek kapsamında 200.000.000 TL bireysel sulama desteği yapılacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca tarımsal sulama destekleri kapsamında %50 hibe desteği verilecektir.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklam engelleyicinizi kapatarak giriş yapabilirsiniz.